BERTRAM PRZYPRAWA, KTÓRA ODSUWA CHOROBĘ

Katarzyna Tyczyńska

Certyfikowana naturopatka,Terapeutka Medycyny Chińskiej, wykładowca

Bertram, czyli pierś ciennik lekarski to roślina pochodząca z krajów śródziemnomorskich i arabskich. Korzenie są używane jako tradycyjne zioło medyczne w kulturach wschodnich. Posiadają właściwości odmładzające i były używane jako afrodyzjak i stymulant seksualny u mężczyzn.

Św. Hildegarda tak pisała o niesamowitych właściwościach bertramu: „… zdrowo jest jeść bertram, ponieważ zmniejsza złe soki, i mnoży dobro w ludzkiej krwi i sprawia jasny umysł. Dla pacjenta, który jest fizycznie zaniedbany, bertram przywraca mu siłę. U ludzi nie pozostawia niczego niestrawionego i przygotowuje organizm do dobrego trawienia, kiedy jest zjedzony pilnie. Zmniejsza śluz w głowie i prowadzi do oczyszczania soków, które oczyszczają oczy. Bez względu na to, czy jesz na sucho, czy w gotowanej żywności, Bertram jest tak samo przydatny dla chorego jak zdrowego człowieka. Bertram odsuwa chorobę od gospodarza i zapobiega zachorowaniu. Przynosi wilgoć i ślinę z powrotem do ust i przywraca nam zdrowie ”. Czyż nie brzmi to zachęcająco?

Bertram

Pogląd mistyczki zgadza się z tym jak korzeń bertramu widzi tradycyjna medycyna chińska. Wzmacnia on bowiem energię życiową pochodzącą z substancji odżywczych trawionych przez układ pokarmowy, co jest podstawą funkcjonowania wszystkich narządów i prawdziwą profilaktyką chorób.

Uważa się, że roślinę tę powinny spożywać nawet osoby w pełni sił witalnych, aby wspierać funkcje regeneracyjne organizmu, wspomagać wchłanianie składników odżywczych, a także zapobiegać niedoborom substancji odżywczych.

“…zdrowo jest jeść bertram, ponieważ zmniejsza złe soki, i mnoży dobro w ludzkiej krwi i sprawia jasny umysł.” 

Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui. Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum. Nam quam nunc, blandit vel, luctus pulvinar, hendrerit id, lorem. Maecenas nec odio et ante tincidunt tempus. Donec vitae sapien ut libero venenatis faucibus. Nullam quis ante. Etiam sit amet orci eget eros faucibus tincidunt. Duis leo. Sed fringilla mauris sit amet nibh.
Bertram
Fotografia pakkaseedum freepik.com

Właściwości lecznicze bertramu

Pierściennik lekarski pomaga zwiększyć ilość czerwonych krwinek krwi i zapobiega dolegliwościom wynikającym z ich niskiego poziomu jak: lęk, zmęczenie, brak energii, wyczerpanie, wypadanie włosów, ciemne plamki w polu widzenia, osłabiony wzrok. Eksperymenty medyczne wykazują, że bertram wpływa na zahamowanie ostrych oraz przewlekłych zapaleń jelita grubego, co więcej ma zdolność do jego regeneracji.

Bertram leczy ponadto suchość w ustach, stosowany jest przy padaczce oraz innych chorobach układu nerwowego, wspomaga też koncentrację i zdolność uczenia się. Docenią go cukrzycy, gdyż pozwala na zmniejszenie ilości przyjmowanej insuliny. Stosować go można na kaszel i astmę.

Jak stosować bertram?

Korzeń bertramu można stosować jak przyprawę dodając go do potraw np. zup, kasz, makaronów. Warto wziąć pod uwagę, że na rynku dostępna jest ostra jak również łagodna wersja zioła. Największe właściwości lecznicze ma ta pierwsza.

 

Bertram w tradycyjnej medycynie chińskiej

Mimo, że Alpinia lekarska pochodzi z innej tradycji medycznej jest również wykorzystywana w medycynie chińskiej. Zioło to wnika do systemu energetycznego Serca, Płuc oraz Śledziony. Należy do kategorii ziół wzmacniających Qi oraz Krew. Posiada właściwości smaku ściągającego oraz pikantnego i jest ma ciepłą naturę termiczną. Aby przygotować wywar leczniczy należy 1 łyżeczkę bertramu zalać 250 ml wody, gotować w emaliowanym garnuszku, na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Pić 1-2 szklanki dziennie.

OSTATNIE WPISY NA BLOGU

Blog
0 0 votes Article Rating [...]
0 0 votes
Article Rating

Zapisz się na mój newsletter

Dziękuje. Zapisałeś się właśnie na mój newsletter!

Share This