ZADBAJ O SIEBIE JESIENIĄ

Katarzyna Tyczyńska
Certyfikowana naturopatka,Terapeutka Medycyny Chińskiej, wykładowca
W poprzednim numerze ustaliliśmy teoretyczne ramy, jakie wiążą się z jesienią w tradycyjnej medycynie chińskiej. Okres ten związany jest z elementem metalu oraz Płucami i Jelitem Grubym. Narządom tym najbardziej doskwierać może teraz suchość, która objawiać się może: suchym kaszlem, zaparciami czy suchością skóry. Dobrymi remediami na te dolegliwości będą, dostępne teraz słodkie gruszki. Należy spożywać je w postaci kompotu, gotowane wraz ze skórką, z dodatkiem fig lub suszonych śliwek. Brzmi dość banalnie, ale działa skuteczniej niż niejeden syrop przeciwkaszlowy.
W celu odbudowy płynów po tak upalnym tegorocznym lecie należy jeść dużo warzyw. Szczególnie wskazane będą te, które wzmocnią układ pokarmowy (dynia, marchew, pieczone ziemniaki) oraz warzywa odbudowujące płyny ciała (brokuły, brukselka, kapusty). Powinniśmy włączyć je do diety w postaci gęstych zup, czy warzyw gotowanych. Dobrze nawilżą suchość i pomogą w delikatny sposób pozbyć się gorąca, dostępne jeszcze: cukinie, kabaczki, rzodkiewki, rzodkwie, bakłażan czy papryki. Najlepsze będą grillowane, czyli przygotowywane na sposób Yang. Potrawy powinny być łagodne w smaku, z minimalną ilością przypraw ułatwiających trawienie. Jeśli chodzi mięso, częściej sięgaj teraz po kaczkę i wieprzowinę, która stosowana może być jako lekarstwo na tak zwane „suchoty”.

Szczególnie przeciwwskazane jesienią są ostre przyprawy (pieprze, ostra papryka, chilli), wysokoprocentowy alkohol (wódka, whisky), ale także działający wysuszająco smak gorzki i ciepły w postaci kawy, czarnej herbaty i czerwonego wina. Należy uważać także z ilością ziół aromatycznych, które choć ułatwiają trawienie będą potęgować suchość skóry, płuc i jelita grubego. Stosuj zatem z umiarem: majeranek, rozmaryn, bazylię, zioła prowansalskie.
W razie zaparć pomogą migdały i sezam, w postaci tahini. Zapewnią dobre nawilżenie, ułatwią wypróżnienie i wzmocnią przy okazji esencję Nerek.
Jeśli jesienią wzmaga się u nas suchość skóry winniśmy w szczególny sposób dbać o jakość spożywanych suszonych owoców, gdyż siarkowane mogą spowodować nawet ataki astmy. Osoby z atopową skórą muszą unikać wszelkich produktów siarkowanych.
W celu odbudowy płynów po tak upalnym tegorocznym lecie należy jeść dużo warzyw. Szczególnie wskazane będą te, które wzmocnią układ pokarmowy (dynia, marchew, pieczone ziemniaki) oraz warzywa odbudowujące płyny ciała (brokuły, brukselka, kapusty).
Congee z masłem i miodem na suchą skórę
Składniki: 30 g masła, 15 g miodu, 60 g ryżu oczyszczonego.
Sposób przygotowania: Ugotować ryż z masłem i miodem w dużej ilości wody. Spożywać ciepłe 2 razy dziennie, rano i wieczorem.
Ta prosta potrawa jest w stanie wzmacniać wszystkie narządy wewnętrzne, uzupełnia energię w Płucach, nawilża skórę, likwiduje gorąco powstałe po gorącym lecie likwidując popołudniowe gorączki, leczy uporczywy kaszel z wydzieliną podbarwiona krwią oraz zaparcie wynikające z suchości w jelitach
W razie suchego kaszlu pomocne będą napary z kwiatu dziewanny, ślazu oraz kłącza konwalika, który wskazany jest w sytuacji kiedy kaszlowi towarzyszy trudny do odksztuszenia śluz. Kolejne zioła, które powinny znaleźć się w Twojej apteczce to ziele miodunki plamistej oraz babki lancetowatej. Na kaszel dobra okazać się może także zupa marchwiowo-figową.

autor: freepik| freepik.com
Zupa marchwiowo–figowa dobra na kaszel
Składniki: 3 marchewki, 4 suszone figi ekologiczne, sól, masło, woda.
Sposób przygotowania: marchewkę pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować z dodatkiem fig. Osolić, dodać łyżkę dobrej jakości masła, zmiksować dodając tyle wody aby uzyskać zupę krem. Działa ona wykrztuśnie, oczyszcza flegmę, reguluje pracę jelit. Wzmacnia również układ pokarmowy, w sposób pośredni tonizując organizm.
Znane ze swoich właściwości nawilżających, produkty mleczne będą jesienią bardzo wskazane dla osób z suchością. Powinniśmy jednak zachować ostrożność i przyjrzeć się swojej konstytucji. Jeśli masz tendencję do otyłości, nie będą dla Ciebie wskazane nawet o tej porze roku.
Jeśli chcemy pozbyć się zaparć możemy zastosować ziołową mieszankę nawilżającą.

Ziołowa mieszanka nawilżająca
Składniki: 3 g rumianku, 3g nasion babki płesznik, 3 g kory kruszyny, 6 g miodunki plamistej, 3 daktyle, 3 g lukrecji.
Sposób przygotowania: zioła zalewamy szklanką wrzątku w emaliowanym garnuszku i gotujemy pod przykryciem 5 minut. Pijemy 3 razy dziennie.
Jesienią warto również dodawać do gotowania potraw, na przykład zup, typowe zioła wywodzące się z tradycyjnej medycyny chińskiej, działające wzmacniająco na system płuc: korzeń dzwonkowca wschodniego, kłącze antarktyloda, korzeń pochrzynu chińskiego. Dodajemy je do wywaru, na godzinę przed końcem gotowania.
Funkcję rozprzestrzeniania i zsyłania płuc wzmocnią nie tylko zioła i odpowiednie pożywienie, ale również jesienne spacery na świeżym powietrzu. Głębokie oddychanie to prosty sposób nie tylko na dostarczenie energii do narządów i inhalacji, ale także na poprawę nastroju, byśmy stawili czoła mogącej dopadać nas teraz melancholii.